Afryka od kuchni czym wyróżnia się tutejsza dieta?

Afryka od kuchni czym wyróżnia się tutejsza dieta?
4.41 (88.13%) 32 votes
Share Button

Z jakimi potrawami kojarzy się nam Afryka? Niestety – większość z nas nie ma zbyt wiele do powiedzenia na jej temat. A szkoda, bo kuchnia afrykańska to ciekawa i różnorodna dieta, która może nas zaskoczyć swym bogactwem. Co warto wiedzieć na jej temat?


Kuchnia afrykańska i jej różnorodność
Choć większość dań znanych na terenie Afryki wyróżnia się sporym dodatkiem ostrych przypraw oraz sporą ilością zbóż, warzyw i owoców, warto zwrócić uwagę na ogromne zróżnicowanie tutejszych potraw. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż pod względem etnicznym Afryka jest kontynentem niezwykle zróżnicowanym, a ogromna ilość plemion przekłada się na ogromną ilość tradycji kulinarnych. Jakie dania są najbardziej typowe dla tej części świata? Czy afrykańska dieta może się okazać dietą wartościową?

Jakie składniki najczęściej pojawiają się w kuchni afrykańskiej?
Kuchnia afrykańska ma swą specyfikę, a na jej charakter ogromny wpływ mają warunki geograficzne. Dieta ta bazuje na tych produktach spożywczych, które są dostępne w danym regionie. Dominują tu owoce i warzywa, ważnym składnikiem diety są też lokalne zboża. Afrykańczycy chętnie sięgają też po potrawy mięsne oraz po ostre przyprawy. W gronie tych składników, z którymi w kuchni afrykańskiej spotkać można się najczęściej, ważne miejsce zajmuje maniok. Ta roślina uprawnia na kontynencie afrykańskim cieszy się ogromną popularnością m. in. ze względu na to, iż jest ona niezwykle różnorodnym składnikiem diety. Znane są przepisy na alkohol z tej rośliny, można z niej też sporządzić mąkę lub olej. Wśród afrykańskich warzyw ciekawym składnikiem diety jest pochrzyn – warzywo, które gościom z Europy najczęściej kojarzy się z ziemniakiem. I z niego można przygotować wiele ciekawych potraw, które mogą zaskoczyć swym smakiem oraz sporą wartością odżywczą. Brązowy ryż, owoce morza, fasola, kokos i banany – oto kolejne produkty, z których dieta Czarnej Afryki korzysta bardzo chętnie. W menu afrykańskim pojawia się też proso, często spotkać można też przepisy na dania z melonem lub z dziczyzną.

Jakie posiłki są typowe dla kuchni afrykańskiej?
Afrykańskie śniadanie to przede wszystkim różnego rodzaju owsianki, sporządzane z kukurydzy, prosta lub z sorgo. Dość nietypowym dla Europejczyków daniem śniadaniowym może się okazać gotowany pochrzyn z bananem. Wśród dań obiadowych oraz tych, które podawane są jako kolacja, dominują te, które powstają na bazie manioku, choć równie ważnym składnikiem afrykańskiej diety stają się zupy warzywne. Potrawą, która również na afrykańskich stołach pojawia się bardzo często, jest też aromatyczny kurczak z kuskusem.

Proste, za to niezwykle aromatyczne potrawy afrykańskie mogą powstać z prostych składników, które jednak mają sporą wartość odżywczą. Mimo swej pozornej skromności, dieta afrykańska jest zatem dietą, która może zaspokoić podstawowe potrzeby organizmu. Umiejętne wykorzystanie przypraw pozwala z kolei cieszyć się wybornym smakiem prostych potraw, którymi kuchnia afrykańska może oczarować gości z Europy.

Zapisz